Tänään on tiistai 20.08.2019

Uutiset

Nuoret haluavat vaikuttaa nykyistä enemmän

Yläkouluikäiset nuoret tahtovat vaikuttaa yhteiskunnalliseen päätöksentekoon nykyistä enemmän, selviää Sanomalehtien Liiton Kantar TNS:lta tilaamasta Nuoret ja vaikuttaminen -tutkimuksesta. Tutkimuksessa selvitettiin, mihin 13–15 -vuotiaat nuoret tahtovat vaikuttaa ja mitkä ovat heille tärkeimpiä vaikuttamisen tapoja.

Lähes 90 prosenttia vastaajista pitää tärkeänä, että päättäjät kuuntelisivat nuorten mielipiteitä. He kuitenkin kokevat, että nuorten näkemyksiä kuullaan tällä hetkellä päätöksenteossa varsin heikosti.

Yli puolet yläkouluikäisistä pitää tärkeänä sitä, että he pääsevät vaikuttamaan globaaleihin asioihin kuten ilmastonmuutoksen hillitsemiseen. Kuitenkin vain kahdeksan prosenttia nuorista kokee, että etsittäessä ratkaisuja maailmanlaajuisiin ongelmiin heitä kuullaan hyvin ja neljäosa on sitä mieltä, että nuoria kuullaan erittäin huonosti.

Noin puolet nuorista pitää tärkeänä sitä, että voi vaikuttaa oman paikkakunnan ja koko Suomen asioihin. Nuoret kokevat, että saavat näkemyksensä parhaiten kuuluviin paikallistasolla – neljäsosa nuorista on sitä mieltä, että tulevat hyvin kuulluiksi oman paikkakunnan asioissa. Sen sijaan vain 13 prosenttia nuorista on sitä mieltä, että heitä kuullaan hyvin koko Suomea koskevassa päätöksenteossa.

 

Verkkolehteä voivat lukea vain kirjautuneet käyttäjät. Kirjaudu palveluun