Tänään on sunnuntai 27.05.2018

Uutiset

Peltovalvonnat alkavat maatiloilla

Ely-keskukset aloittavat maatiloilla tehtävät peltovalvonnat kesäkuun puolivälissä viljelijöiden päätukihaun päätyttyä. Valvonnassa maatilalla tarkastetaan muun muassa kaikkien kasvulohkojen pinta-alat, viljelykasvit, viljelytapa ja tukiehtojen noudattaminen.

Viljelijä voi valmistautua valvontaan ja jouduttaa sitä varmistamalla, että kaikki tarvittavat asiakirjat ovat saatavilla ja tiedot ovat ajan tasalla. Valvonnassa tarkastettavista asiakirjoista on listaus mavi.fi-sivustolla.

Viljelijätukien maksamisen ehtona on, että tukia hakeneista maatiloista vähintään viisi prosenttia valvotaan vuosittain. Tilat valitaan valvontaan satunnaisen tai painotetun otannan perusteella. Ely-keskusten tavoitteena on saada tilavalvonnat tehtyä marraskuun puoliväliin mennessä.

Eläinvalvontoja tehdään ympäri vuoden. Eläintukien valvonnan tilakäynnillä tarkastaja toteaa eläinten kokonaislukumäärän ja vertaa sitä eläinluetteloon sekä eläinrekisteriin ilmoitettuihin tietoihin. Lisäksi tarkastetaan korvamerkittävien eläinten korvamerkit.

Maaseutuviraston tammikuussa viljelijöille tekemän kyselyn mukaan viljelijät suhtautuvat varsin myönteisesti maataloustukien valvontaan. Noin 80 prosenttia viljelijöistä pitää valvontoja tarpeellisena tukiin liittyvien väärinkäytösten ehkäisemiseksi.

 

Verkkolehteä voivat lukea vain kirjautuneet käyttäjät. Kirjaudu palveluun