Kolin kansallispuisto kansallispuistojen kärkijoukkoon
Metsähallituksen luontopalvelujen selvitys vuoden 2014 kansallispuistokäynneistä ja niiden paikallistaloudellisista vaikutuksista nostaa Kolin neljänneksi vaikuttavimmaksi kansallispuistoksi paikallistaloudellisilta vaikutuksiltaan (14,3 miljoonaa euroa). Enemmän rahaa paikallistalouteen tuottavat Pallas-Yllästunturin kansallispuisto (35,8 miljoonaa euroa), Urho Kekkosen kansallispuisto (21,3 miljoonaa euroa) ja Oulangan kansallispuisto (16,9 miljoonaa euroa).
Keskimääräinen rahankäyttö käyntikertaa kohden Kolin kansallispuistossa ja lähialueella on noussut 46 eurosta vuodelta 2009 viime vuoden 104 euroon eli yli kaksinkertaiseksi. Osa kasvusta johtuu Kolin kävijätutkimusaineiston laadun paranemisesta, esimerkiksi talvikävijät ovat aineistossa nyt mukana ja vastaajille on selvennetty entistä tarkemmin lähialueen käsitettä. Merkittävä osuus kasvusta selittyy kuitenkin Metsähallituksen ja matkailusektorin tiiviillä yhteistyöllä.
Metsähallitus on aktiivijäsenenä mukana Kolin matkailuyhdistyksen toiminnassa ja muussa yhteistyössä Kolilla.
Kolin kansallispuiston rajojen sisällä toimivien matkailuyritysten toimintaedellytyksiä on kehitetty viime vuosina yhteistyössä merkittävästi. Uudistunut Break Sokos Hotel Koli kylpylöineen palkittiin vuonna 2013 vuoden hotellimiljöönä ja Koli samana vuonna vuoden retkikohteena. Elontilan luontokoulu tarjoaa Mattilan tilalla kokonaisvaltaista ympäristökasvatusta. Kolin Sataman Alamaja ohjelmapalveluineen on nykyisin avoinna liki ympäri vuoden ja kahvila Kolin Ryynänen on edistänyt kahvilakulttuuria Kolin kylän keskustassa.
Kolin luontokeskus Ukon äskettäin uusittu näyttely on saanut yleisöltä hyvän vastaanoton. Tammikuu 2015 oli käyntimäärältään Ukon historian vilkkain tammikuu. Kuluvasta vuodesta odotetaankin Kolin kansallispuiston historian vilkkainta. Perusta tätä varten alkaa olla nyt kunnossa.