Juuan ja Kolin alueen puolueeton paikallislehti vuodesta 1969.
Uutiset
14.12.2017 06:00

Kuusenkerkkä valittiin vuoden yrtiksi

Arktiset Aromit ry on valinnut kuusenkerkän vuoden 2017 yrtiksi. Kuusen nuoria, vaalean vihreitä vuosikasvaimia eli kerkkiä, ovat kotitaloudet käyttäneet siirappien, hillojen, hyytelöiden ja makeisten valmistukseen. Niistä on hauduttamalla tehty kerkkäjuomaa ja käytetty pienessä määrin smoothien yhtenä raaka-aineena. 


Voimakasaromisia kerkkiä voidaan lisätä ruokiin ainoastaan vähäisiä määriä. Joillekin kuusen kerkät voivat aiheuttaa allergisia oireita. Kuusen kerkät sisältävät runsaasti ravintokuitua ja C-vitamiinia. Kivennäisaineista ne sisältävät muun muassa kaliumia, rautaa, magnesiumia ja kalsiumia.

Kerkillä voi marinoida lihaa ja kalaa tai jauhaa sitä mausteeksi pääruokiin. Kuusenkerkkää voi lisätä myös haudutettavan teen joukkoon. Yleinen käyttötapa talvella on lisätä kerkkiä tai jauhetta sekoitettavan smoothien osaksi.