Miksi kalastus maksaa?
Suomessa kalastaa liki miljoona lupamaksuvelvollista eli 18–64-vuotiasta. Heistä kuitenkin jopa puolet kalastaa luvatta. Lupamaksut ovat kuitenkin sijoituksia luonnon ja kalavesien hyväksi. Ne palautuvat aina tavalla tai toisella kalastajalle.
Pilkkiminen ja mato-onginta ovat ilmaista kalahupia kaikille, mutta muuhun kalastukseen tarvitaan maksullinen lupa.
Metsähallitus kerää valtion veroluontoista kalastuksenhoitomaksua, niin sanottu kalastuskortti, sekä kalastusläänikohtaisia viehekalastusmaksuja. Varojen käytöstä vastaa maa- ja metsätalousministeriö. Vuoden alusta kaikki kalastusmaksut ja -luvat on voinut ostaa osoitteesta eräluvat.fi.
Sienet tai mustikat eivät metsästä poimimalla lopu. Kalakantojen elvyttämiseen ja lisäämiseen tarvitaan lupatuotoin kerättäviä varoja. Lupatuottoja käytetäänkin nimenomaan kalavesien hoitoon, kalaistutuksiin, vesialueiden omistajien korvauksiin, neuvontaan, valistukseen, valvontaan sekä moniin kalastusta edistäviin hankkeisiin. Myös nuorisotyö on tärkeä kalastuslupatuottojen käyttökohde.
Kalastuskorttivaroin tuetaan esimerkiksi Kaverin kanssa kalaan -kampanjaa ja valtakunnallista kalastuspäivää. Niiden tarkoituksena on siirtää kalastusperinnettä uusille sukupolville ja tutustuttaa myös kaupunkilaisnuoria luontoelämyksiin.
Pelkästään kalastuksenhoitomaksuista kertyy vuodessa 5–6 miljoonaa euroa. Vuodeksi ostettu kalastuksenhoitomaksu maksaa 24 euroa, viikoksi sen saa 7 eurolla.